6 grunde til, at vi bør holde os fra dem
Skal vi spise insekter for at redde verden? Vi ved alle, at ressourcekrævende fabriksopdræt med køer, grise, kyllinger og mange andre “landbrugsdyr” forårsager massive dyrelidelser og bidrager væsentligt til tidens største miljøproblemer. Vores kost må derfor ændres. Derfor spiser flere og flere mennesker insektburgere, insektpasta, snacks med smag og energibarer lavet af græshopper og melorme. Ikke mindst fordi insekter er ægte kilder til næringsstoffer. De indeholder proteiner af høj kvalitet, umættede fedtsyrer, vitaminer og værdifulde mineraler.
Og for at gå lige til sagen: At spise insekter er helt sikkert et mere bæredygtigt alternativ til at spise kød, æg og mejeriprodukter. Så skal vi alle spise insekter nu?
I denne artikel vil jeg gerne give dig seks vigtige grunde til, at det ikke kan være fremtiden for vores kost at spise insekter.
Her er en kort oversigt til dig på forhånd:
-Det er stadig spild af ressourcer
-Industrien er afhængig af madspild
-Insekter har også et centralnervesystem og smertereceptorer
-Kaloriebehovet kan kun dækkes med ekstreme mængder af insekter
-Ingen hjælp i kampen mod den globale insektudryddelse
Der findes mere bæredygtige og dyrevenlige alternativer fra planter
6 grunde – Hvorfor skal vi ikke spise insekter?
Du kender allerede fordelene ved insekter som mad:
De er meget næringsrige og reducerer lidelserne for køer, grise, kyllinger og dusinvis af andre dyr i fabriksopdræt til fødevareproduktion.
Men hvad er ulemperne ved møl, maddiker og bøffelorme i vores kost?
Her vil jeg gerne give dig 6 gode grunde til, at vi bør foretrække andre alternativer til kød, mælk og æg. Lad os komme i gang!
Godt at vide: Insekter som fødevarer falder ind under Europa-Kommissionens Novel Food-forordning. Insektburgere & co. er derfor klassificeret som nye fødevarer, der f.eks. stammer fra andre kulturer. Det omfatter også fødevarer fra celle- og vævskulturer eller planter og plantedele.
Menneskers indtagelse af insekter er kendt som entomofagi.
Denne form for ernæring er kendt som en entomofagisk diæt.
Insekter er generelt rige på proteiner og umættede fedtsyrer, såvel som vitaminer og mineraler.
Deres næringsværdi er dog ikke en nødvendighed, da vi mennesker også kan få de essentielle næringsstoffer fra en plantebaseret kost.
Der findes omkring 2000 spiselige insektarter. De omfatter hovedsageligt melorme, biller, larver, hvepse, myrer, græshopper og fårekyllinger.
Et argument mod indtagelse af insekter er, at insekter også er en udnyttelse af dyr, som også forbruger naturressourcer. Desuden kan kaloriebehovet kun dækkes med store mængder insekter, hvilket i en tid med global insektudryddelse også må anfægtes ud fra et økologisk synspunkt.
Insekter bør ikke spises rå. Selv i avlsfaciliteter bliver insektprodukter først blancheret, før de udbydes til salg.
- Fordi det stadig er spild af ressourcer
Sammenlignet med kyllingeopdræt producerer opdræt af græshopper kun omkring halvdelen af CO2-udledningen. Vand- og jordforbruget er også betydeligt lavere. Derudover skal der bruges omkring 10 kg foder til at producere 1 kg oksekød – 1 kg insekter kræver kun 1,7-2 kg foder.
Insektopdræt er derfor meget mere ressourceeffektivt og bæredygtigt. Men det gør det selvfølgelig ikke automatisk mere ressourceeffektivt og bæredygtigt – for foderet til insekterne skal jo også produceres først.
- Fordi industrien ellers ville være afhængig af madspild
Insektindustrien kunne være endnu mere ressourceeffektiv, hvis man ikke behøvede at bruge nyproduceret foder, men i stedet kunne udnytte mad, som mennesker har spildt.
Men det ville gøre industrien afhængig af vores madspild, og det skal vi faktisk helst undgå. Når vores madspild på et tidspunkt ophører, vil insekter også skulle fodres mere ressourcekrævende og i stadig større mængder. Det er efter min mening en afgørende grund til ikke at spise insekter.
- Fordi insekter også har et nervesystem og smertereceptorer.
Hvorfor spiser veganere ikke insekter? Fordi opdræt stadig er en udnyttelse af uskyldige, følende dyr. Ligesom mennesker har græshopper og andre insekter også et centralnervesystem og smertereceptorer.
Men videnskaben om, hvordan insekter præcist opfatter verden, og hvor meget smerte de føler og undgår, er stadig i sin begyndelse. I studier har bananfluer og græshopper dog allerede demonstreret egenskaber som evnen til at lære. Vi vil helt sikkert vide mere om dette på et tidspunkt.
Vi kan dog allerede nu være meget sikre på, at planter ikke har nogen følelser, da de hverken har et centralnervesystem eller smertereceptorer. Det betyder, at deres direkte forbrug ikke kun er mere ressourceeffektivt, men også mere moralsk forsvarligt. At spise melorme og biller er trods alt stadig at spise følende væsener.
- Fordi vi ville være nødt til at avle og dræbe insekter i stor skala for at dække vores kaloriebehov.
Man skal dræbe omkring 363.000 græshopper for at få kalorierne fra bare én ko. Hvor mange insekter, der skal til for at producere kalorierne fra de 80 milliarder landdyr og omkring 0,8 – 2,3 billioner havdyr, der i øjeblikket dræbes hvert år, kan ikke kvantificeres – og ville være helt uden for vores fantasi. Denne forprogrammerede masseavl er en vigtig grund til, at jeg ikke ville spise insekter, og hvorfor jeg ikke anser deres forbrug for at være bæredygtigt.
- Fordi det ikke er nogen hjælp i kampen mod den globale insektudryddelse.
Insekter opdrættes separat i haller og har sandsynligvis ingen direkte indflydelse på insektbestanden i naturen. Men omkring to billioner insekter bliver allerede fanget i naturen hvert år og forarbejdet til fødevarer.
I en tid med global insektudryddelse, som har en betydelig indvirkning på vores fødevaresikkerhed og den generelle udryddelse af arter, er dette yderst tvivlsomt. Ikke mindst fordi den øgede accept af at spise insekter vil føre til en enorm stigning i efterspørgslen på insektprodukter i alle regioner i verden. Det kan endda være, at den presserende nødvendighed af løsninger mod insektudryddelse lider under det generelt accepterede forbrug af insekter.
- Fordi der allerede findes bæredygtige og dyrevenlige plantebaserede alternativer til animalske produkter.
Veganske burgere som et bæredygtigt insektalternativ
Vi leder desperat efter proteinrige, bæredygtige alternativer til ressourceforbrugende ko-, svine- og kyllingekød. At spise insekter ser ud til at være et passende alternativ, men det sluger stadig store mængder naturressourcer og er stadig tvivlsomt fra et etisk synspunkt.
Det er mig ubegribeligt, hvorfor folk foretrækker at spise insekter, græshopper og melorme – dyr, som mange af os væmmes ved – i stedet for blot at indtage plantebaserede produkter. Uanset om det drejer sig om burgere, pizza, pasta eller schnitzel – der findes utallige protein- og næringsrige veganske alternativer i supermarkedet, som er langt mere ressourceeffektive. Ganske enkelt fordi man undgår de “animalske afledningsmanøvrer”. Det gør dem også endnu mere dyrevenlige.
Vi bør ikke spise insekter!
Insekter er sandsynligvis mindre følende end køer, grise og kyllinger. Ikke desto mindre er deres liv moralsk værdifulde. Den bedste måde at reducere dyremishandling og dyrs lidelser på er derfor en livsstil, der ikke længere er baseret på udnyttelse af dyr. Fra et økologisk synspunkt giver det også mere mening at spise planter direkte i stedet for at spise insekter, der skal fodres på gårde.
Derfor konkluderer jeg, at det at foretrække at spise insekter i fremtiden ikke kan være løsningen på nutids økologiske og etiske problemer og konflikter.
Har du spørgsmål eller forslag til denne artikel om indtagelse af græshopper, melorme og andre insekter? Så er du som altid velkommen til at skrive en kommentar til mig.
Forbliv dyrevenlig
Kilde: https://www.youtube.com/watch?v=TVWuw0QlctQ