“Karmin E120” får snart lov til at farve fødevarerelaterede produkter rundt om i verden under Food Code Regulation on Food Additives.
“Karmin E120” er nu ikke, hvad det var før!!
“Karmin E120” du bliver simpelthen dum af det!!
“Karmin E120” er ren gift!!
Vær særlig opmærksom på mælk eller med smag (især jordbær eller kirsebær), budding, tyggegummi, slik, kiks, kage og og og…
Vær opmærksom på, hvad dine børn spiser!!
Karminrød er kendetegnet ved sin klare farve og anvendes desværre stadig ofte i fødevarer, kosmetik og vægmaling. Det er imidlertid et animalsk stof med identifikationen E 120, hvilket betyder, at dyr, eller nærmere bestemt lus, bliver dræbt for at fremstille karmin.
Hvad er karmin?
Såkaldt “ægte” karmin kaldes også for karmin, cochinille, cochineal, karminsyre, E 120, CI 75470, karminrød eller Natural Red 4. Det er et rødt pigment, der fremstilles ved udtørring og kogning af lus. Faktisk producerer de central- og sydamerikanske cochenilleluslus eller nopalskælinsekter syren for at afværge rovdyr.
Hvad er så slemt ved karmin?
For at kunne bruge karmin som farvestof bliver hunlusene opdrættet og dræbt i massevis. Karmin er altså ikke vegansk, men er fremstillet af utallige små døde dyr. Desuden er karmin kendt for at forårsage alvorlige allergiske reaktioner såsom hududslæt, åndedrætsbesvær og synsforstyrrelser og kan føre til anafylaktisk chok. Til 50 gram af farvestoffet vaskes og tørres ca. 75.000 drægtige lus med eddike og koges derefter ud.
Hvor er farvestoffet fra lus i?
Karmin bruges i kosmetik, men også i fødevarer. Mange røde slik, drikkevarer og sodavand, men også læbestifter, øjenskygger og shampoo indeholder karmin, som ofte er deklareret som E 120 eller “ægte karmin” på ingredienslisten.
Hvilke alternativer er der?
Ud over plantebaserede røde farvestoffer fra alcannarod eller rødbedesaft findes der også syntetisk karmin, som kan genkendes ved nummeret E 124. Det er altid værd at tage et kig på ingredienslisten på slik, drikkevarer eller kosmetik.
Søgord til søgmaskiner: #Karmin #E120