IT ALL BEGINS AND ENDS IN YOUR MIND

t.me/danmarkvaagner

Insekter og larver tilladt i fødevarer, E120 og E904 hvordan kunderne genkender insektprodukter

E120 og E904 tilsætningsstoffer og E-numre

Insekter må ikke blot tilsættes produkterne hemmeligt. Men det er ikke altid klart for kunderne, om der er insekter i maden.

Husgrillen og larver af kornskimmelbillen er nu tilladt i fødevarer under visse betingelser i henhold til en ny EU-forordning. Insekterne må bl.a. være indeholdt i chokolade, pizza eller pasta – listen over produkter, som de små dyr må være i, er lang. Krybdyr i fødevarer er dog ikke noget nyt – i Tyskland har populære produkter allerede i årtier indeholdt insekter. echo24.de forklarer, hvordan kunderne kan se, om der er tilsat insekter i et produkt, når de handler.

Hvis der er insekter i fødevaren, skal det mærkes og anføres på ingredienslisten. Allergioplysninger skal også angives i umiddelbar nærhed af ingredienslisten. Hvis produkterne indeholder insekter, må de desuden ikke sælges som veganske eller vegetariske. I henhold til de nye EU-regler skal mindst en af følgende angivelser fremgå af ingredienslisten, hvis der er tilsat husgrill eller larver af kornskimmelbiller:

“Acheta domesticus, frosset”.
“Acheta domesticus, tørret/pulveriseret”.
“Frosne larver/klister af larver af Alphitobius diaperinus (kornskimmelbille)”
eller “tørrede larver/pulver af larver af Alphitobius diaperinus (kornskimmelbille)”.

Knuste lus i fødevarer er ikke altid synlige for kunderne ved første øjekast

Situationen er anderledes med produkter, der indeholder shellak eller karmin. Karmin er et rødt farvestof, der fremstilles af kogte og knuste skarnbedehatte. Især når der er tale om rødfarvede fødevarer, kan det betale sig for kunderne at se på ingredienslisten, f.eks. i forbindelse med gelébjørne.

Der står dog ikke bare “carmin” – ingrediensen er anført ret kryptisk. Lusfarvestoffet karmin har det europæiske godkendelsesnummer “E 120”. Hvis du finder dette nummer blandt ingredienserne, har du et produkt med insekter i hånden.

Det er meget sandsynligt, at næsten alle i Tyskland allerede har spist karmin – for farvestoffet fra lus har været godkendt til brug i fødevarer siden 1959. Ifølge sammenligningsportalen “Codecheck” er der karmin i populære produkter som “m&m’s “Crisp”, “Saure Glühwürmchen” fra Trolli, “Müllermilch Kirsch-Banane” samt tyggegummi “Full Fruit” fra Mentos.

Lusemiddel som glansmiddel på chokolade, kaffe og tyggegummi – det er sådan, kunderne genkender shellak.

Shellak er et produkt, der også stammer fra insekter. “Ökotest forklarer: “Shellak, også kaldet flad lak eller lakharpiks, er en harpiks, som skjoldlus udskiller. Harpiksen høstes fra træerne, opvarmes, renses og formes, så den derefter kan knuses til shellak og videreforarbejdes.”

Shellak, ligesom karmin, tilsættes til fødevarer for at forbedre deres udseende. Harpiksen fra lus får produkter som chokolade, kaffe og tyggegummi til at skinne – herunder Ferreros “Kinder Schoko-Bons”. Hvis et produkt indeholder shellak, skal dette også angives på ingredienslisten – den officielle betegnelse er “E 904”.

Forfatter

  • fra danmarkvaagner.dk Indtil næste gang, bliv guidet af din sjæls lys, og elsk med hele dit væsen!
    Velsignelser og taknemmelighed, @kesszero @lisa @lin @thor @laura @anna-maria.
    Videredistribution til ikke-kommerciel brug er udtrykkeligt ønsket.
    Som altid og overalt: Tro ikke på noget, test alt, og behold det bedste.
    Træk vejret dybt og lev i velstand og harmoni.
    🧐Encoder, 🧐Decoder and 🧐Deprogrammer

    Vis alle indlæg
Translate »